Як на Івана Купала дівчина долю собі вибирала


Це свято літнього сонцестояння, яке відзначали 24 червня за старим (7 липня - за новим) стилем: midsommar (середина літа) - у шведів, Saint Jeans (Святого Жана) - у французів, flakagajt (день полум’я) - в албанців, sobotka - у поляків, kresu den (вогняний день) - у словенців, Яновден - у болгар, Івана Купала - у східних слов’ян. Це свято символізує народження літнього сонця - Купала. 


"Лежи, лежи, та Купалочку, в червоному та багаттячку!"
Обрядове багаття на свято Івана Купала пов’язане із культом сонця, тому й місце для нього обирали, як правило, на пагорбах, щоб підняти полум’я якомога вище. Найважливіший ритуал у цей день - "очищення" вогнем. Люди цілу ніч не спали, водили хороводи навколо вогню. Парубки й дівчата, взявшись за руки, стрибали через вогонь. 



"Ой на Купайла, на Купайла там ластівочка купалася"
Як і вогонь, вода також мала силу "очищення", "оздоровлення". Тому в цей день купання було ритуальним і відоме усім народам Європи. Побутували вірування і в цілющі властивості купальської роси, у ній качалися, нею умивалися.
"На вербі я сиджу, гукаю, дівчат на Купайла скликаю"
Це був особливий день для вшанування рослин. Головною купальською травою вважалась папороть, таємничий цвіт якої у ліс в ніч на Купала йшли шукати найсміливіші. Той, хто її знайде, буде здоровим і багатим. Існував також звичай на Купала збирати лікарські рослини; прикрашати оселі зіллям, папороттю, лопухами; виготовляти "купайло" / "гільце" - святкове деревце (найчастіше з верби). За значенням воно схоже до весільного "гільця" / "вільця", бо в давнину саме Купало знаменувало початок шлюбного сезону. Є легенда, що в цю ніч грали весілля Купала та Марени як символ поєднання двох стихій - води і вогню, чоловічого і жіночого начал.


Ще одним важливим атрибутом свята були і залишаються ворожіння. У вечір цього дня дівчата гадають на судженого - кидають у воду свої вінки, а хлопці повинні їх дістати. Вінок - це символ щастя та одруження. Якщо вінок тоне відразу - коханий розлюбив, і весілля з ним не відбудеться, до берега приб’є - незаміжньою бути в цьому році. У кого вінок найдовше попливе - буде щасливою, а у кого свічка довше прогорить - проживе довге-предовгих життя.


Крім того, у цей день заведено збирати квіти для ворожіння - богатки. Знайшовши квітку, дівчина клала її під подушку. Якщо бутон розпустився - заміжжя незабаром, якщо зів'яв, то доведеться почекати.

Коментарі