Є Україна! Є Конституція! Є народ!



Наша перша Конституція, відома як Конституція Пилипа Орлика, прийнята 5 квітня 1710 року, була однією з перших не лише у Європі, а й у світі. Вона складається зі вступу-преамбули, 16 статей та присяги новообраного гетьмана. Ця Конституція фактично проголошувала Україну незалежною республікою (зберігався тільки протекторат шведського короля). 



Щороку, починаючи 1996-го, 28 червня Україна відзначає День Конституції.


Чинна Конституція України складається з 15 розділів. 161 стаття зібрана у 14 розділів, а XV розділ містить 17 перехідних положень. Тексту Конституції передує Преамбула.


Статті Конституції враховують усі сфери життєдіяльності держави і людини.


Основні положення
Україна є суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою. Демократична суть держави конкретизує ст.5, проголошуючи Україну республікою за формою правління, а також закріплюючи в Українській державі принцип народовладдя. 


Народ визнається носієм суверенітету і єдиним джерелом влади.


Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність.


В Україні визнається і діє принцип верховенства права.
Україна - унітарна держава, територія якої є цілісною і недоторканною. 


Державною мовою в Україні є українська мова.


Український народ як суб'єкт права власності на землю, її надра, повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України. Право користуватися природними об'єктами, що є власністю народу відповідно до закону, має кожний громадянин України.


На території України забороняється створення і функціонування будь-яких збройних формувань, не передбачених законом, а також не допускається розташування іноземних військових баз. 
У розділі «Права, свободи та обов'язки людини і громадянина» закріплено широкий спектр прав і свобод людини й громадянина, що охоплює всі без винятку права і свободи, які демократичною світовою спільнотою прийнято вважати за відповідні гуманістичні стандарти в цій сфері суспільного і державного життя. 


Сьогодні ми, як і світова громадськість, визнаємо, що маємо Конституцію, яка відповідає європейським вимогам Основного Закону. А як зробити так, щоб конституційні постулати не були просто записами на папері, знає кожен: почати із себе і неухильно їх виконувати. Тоді й результати не забаряться.

Коментарі