Океан - колиска людства 📗📖


Більше 70% поверхні Землі покрито світовим океаном, вчені поділяють світовій водний басейн на чотири великі океани: Атлантичний, Індійський, Тихий і Північний Льодовитий. 
На Міжнародній конференції на вищому рівні, яка відбулася в 1992 році в Ріо-де Жанейро, було запропоновано нове свято - Всесвітній день океанів , яке щорічно відзначається 8 червня. У цей день співробітники багатьох зоопарків, акваріумів, дельфінаріїв координують свої зусилля для того, щоб захистити права мешканців океанських глибин.


Цікаві факти про океани:
  • В Індійському океані розташоване найсолоніше море планети за винятком Мертвого – Червоне. Завдяки тому, що в нього не впадають річки, морю вдається зберігати ідеальну прозорість води.



  • Найбільший на Землі кораловий риф розташований в Тихому океані. Це Великий Бар’єрний риф. 
  • Найбільші припливи виникають в Тихому океані,перепади рівня води подекуди досягають 9 метрів. 
  • Атлантичний океан - другий за площею і глибиною океан планети. В Атлантиці, на території Белізського природного рифа розташований незвичайний об’єкт — блакитна підводна печера глибиною 120 метрів, де окреслений контур кордону темної і світлої води. 
  • Італійський композитор Людовіко Ейнауді зіграв на штучній крижині в Північному Льодовитому океані свій твір "Елегія для Арктики" в підтримку проекту Greenpeace "Захистимо Арктику". Greenpeace закликає припинити видобуток нафти і риби у водах Арктики. 



  • В Японії у 2011 році після цунамі утворився плаваючий острів завдовжки приблизно 70 миль, який складається з пластику, частин будинків, машин та різних радіоактивних відходів, котрий повільно дрейфує до Тихого океану. 
  • Понад 1 млн морських птахів щороку гинуть внаслідок опосередкованого впливу пластикових відходів на них. 

Коментарі