Масляна, Масляна, яка ж ти мала




В Україні з 20 по 26 лютого святкують Масляну або Сиропусний тиждень (інша назва Колодій, Масниця, Масляниця). Масляну святкували наші предки на честь весняного пробудження природи. Основною стравою Масляної були вареники з сиром, які вживалися з маслом чи сметаною. Але головною стравою були все ж таки млинці. На млинці кликали гостей, ними ж усюди частували. У слов'ян млинці були символом Сонця.

Вочевидь, слово "млинці" пішло від українського "млин" - молоти. Спочатку "млином" називали коржик із гречаного меленого борошна, що випікався на пательні змащеній маслом. Імовірно ці млинці почали пекти ще раніше за хліб. Яких тільки млинців не було! Гречані, заправлені смальцем - ними пригощалися протягом усього тижня, яєчні та молочні, на дріжджах, житні і пшеничні, вівсяні, із припіком чи з двома припіками. 

Взагалі то Масляна вважалася жіночим святом, хоч участь у ньому могли брати і чоловіки, але вони мусили за це відборговувати. У цей час тривають різноманітні розваги, обряди та ворожіння. Вирішили відсвяткувати початок Масляни і ми у бібліотеці 18 лютого. Якщо на честь Сонця мами будуть пекти млинці - то ми з читачами будемо робити домашню Ляльку-Масляну. Але не плутайте її з опудалом Масляни.

Лялька Масляна - це домашній оберег, який роблять власними руками з клаптиків тканини, соломи та інших природних матеріалів. Якщо зробити лялечку в доброму гуморі з позитивними думками - вона принесе у ваш дім добробут, мир та злагоду. Для приготування лялечки нам знадобляться: Білі квадрати тканини - 15 х15. "Млинці" - кола жовтого, червоного і різнобарвні, діаметром - 7 см. Червона тканина для хустинок. Нитки білі та червоні. Намистини або квасоля, чи горох. Шпажки, ножиці. Синтепон чи вата - для голівки.

Завершився наш майстер-клас, але до кінця Масляни ще є декілька днів. Але, все добре коли-небудь закінчується, спливе і Масляна. Саме тому раніше казали: "Масляна, Масляна, яка ти маленька, - якби ж тебе сім неділь, а посту одна. Та що поробиш - "не завжди котові Масляна".





Ось такі лялечки в нас вийшли! 

Коментарі