Скарби вишивані


Споконвіку в народі жили й у найскрутніші часи не затухали радість від краси життя, тяжиння до всього прекрасного. Людина намагалася прикрасити своє нужденне життя, зробити радісною важку щоденну працю. Тоді за допомогою лише голки й нитки на простому полотні народжувалися неперевершені узори вишивок.
Людині важливо було не просто мати білу сорочку, овчинний кептарик обо шматок полотна для витирання рук. Кожну річ вона якимось чином оздоблювала, обертала на високомистецькі витвори й відтак залишала після себе чудові зразки вишивального ремесла. В Україні вишивати вміли скрізь. Довгими зимовими вечорами, під час вечорниць за тихою розмовою або під пісню.

Для вишивання не потрібно складних пристосувань - голка, полотно та ще вміння та бажання, перейняті від мами чи бабусі й закарбовані в тих чудових виробах, що тихо лежать у скрині. Подільська вишивка - одна з найбільш складних і красивих в Україні. Бездоганні щодо техніки виконання, високохудожні вишивки цієї області зачаровують з першого погляду. Характерні риси традиційного одягу Поділля - надзвичайна декоративність та мальовничість, які відбивають розвиток у цьому краї народних ремесел, використання багатьох видів і технік оздоблення.

В Україні відомо близько 20 видів полотна. Лляне полотно м'яке, має дрібнішу клітинку, сірувато-охристі відтінки, а конопляне - тугіше, зеленкувато-сірих відтінків. Нитки для вишивання пряли з найкраще вичесаних волокон льону чи конопель, пряли тоненько й рівно. Потім вибілювали, фарбували, натирали воском або жиром. Для фарбування використовували кору вільхи, дуба, ягоди бузини, цибулиння.

Дуже люблять на Поділлі колір стиглого жита в поєднанні з чорним. Житній колір сорочок отримували від запікання в тісті ниток, пересипаних хромітом, ві того вони набували стійкості та інтенсивності. Але чорний колір вишивки був домінантним. Іноді він поєднувався з темно-вишневим або до червоно-чорної гами додавали жовтий чи зелений. Про сорочку - вишиванку можна розповідати дуже багато, але краще - вдягнути її. Тому сьогодні у День вишиванки ми так і зробили - достали зі скрині вишиванки, яким вже більше ста років, просушили рушники. А вам пропонуємо подивитися на цю красу!


Коментарі